ΑΓΝΗ – ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα Cranberries ανέρχονται στα 12.2 g / 100g, είναι κυρίως απλά σάκχαρα, όπως σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη. Επιπλέον περιέχουν αδιάλυτες ίνες όπως η πηκτίνη, κυτταρίνη και ημικυτταρίνη, αλλά και διαλυτές ίνες. Για το λόγο αυτό, η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Έχουν πικρή και ξινή γεύση και γι αυτό πιο συχνά καταναλώνονται με τη μορφή χυμού με προσθήκη ζάχαρης.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Τα Cranberries αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, με προεξέχουσα θέση να κατέχει η βιταμίνη C.
• Βιταμίνη C: βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση 13.3 mg /100 g είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του δέρματος, των μυών και των οστών.
• Μαγγάνιο: η συγκέντρωση του ανέρχεται στα 0.36 mg/100g, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και το αντιοξειδωτικό σύστημα του σώματος.
• Βιταμίνη Ε: τα 100 g προϊόντος περιέχουν 1.2 mg βιταμίνης Ε, μιας βασικής λιποδιαλύτης βιταμίνης με αντιοξειδωτικές ιδιότητες
• Βιταμίνη Κ: βρίσκεται σε συγκέντρωση 5.1 µg/ 100 g και είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.
Φυτοχημικά συστατικά
Τα Cranberries περιέχουν σε πολύ υψηλή συγκέντρωση φυτοχημικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα πολυφαινόλες. Πολλές από αυτές τις ουσίες συγκεντρώνονται στο φλοιό τους, ενώ μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητα τους κατά την παρασκευή χυμού.
• Κερκετίνη: Η πιο πλούσια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη στα Cranberries (20-30mg /100g). Έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, των πνευμόνων και άλλων όγκων.
• Μυρισετίνη: Μια σημαντική αντιοξειδωτική πολυφαινόλη η οποία μπορεί να έχει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
• Peonidin: Ένας τύπος ανθοκυάνης η οποία είναι υπεύθυνη για το πλούσιο κόκκινο χρώμα των cranberries.
• Ursolic acid: Βρίσκεται συμπυκνωμένο και σε υψηλή συγκέντρωση στο φλοιότων Cranberries. Αποτελεί συστατικό για πολλά παραδοσιακά φυτικά φάρμακα και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι μπορεί να περιορίσει την καρκινογένεση στον προστάτη.
• Τύπου Α-προανθοκυανιδίνες(PAC): Μία κατηγορία αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες φαίνεται ότι δρουν αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων της ουροφόρου οδού όταν λαμβάνονται σε δόση των 72 mg.
• Κηκιδικό οξύ: Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία, εμποδίζει την αλλοίωση του DNA και εξουδετερώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων.
Πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται κυρίως από το εντερικό βακτηρίδιο Escherichia coli, το οποίο προσκολλάται στην εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Τα Cranberries αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες πηγές Α-τύπου προανθοκυανιδίνες οι οποίες εμποδίζουν το βακτηρίδιο Escherichia coli να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών, καθιστώντας τα δυνητικό προληπτικό μέτρο έναντι λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Μεγάλος αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού Cranberries, ή η λήψη τους σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε παιδιά και ενήλικες.