Υλικά:
• 2 κούπες ελαιόλαδο
• Αλεύρι ολικής αλέσεως όσο πάρει
• 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κούπα χυμό πορτοκάλι (φυσικό όχι εμπορίου)
• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
• Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
• Αλεύρι ολικής αλέσεως όσο πάρει
• 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κούπα χυμό πορτοκάλι (φυσικό όχι εμπορίου)
• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
• Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για το σιρόπι
• 1 κούπα μέλι
• 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
• 1 πορτοκάλι
• 3 ξυλαράκια κανέλας
• Καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα
• 1 κούπα μέλι
• 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
• 1 πορτοκάλι
• 3 ξυλαράκια κανέλας
• Καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μια εικονίτσα ρίξτε το λάδι τη ζάχαρη τη κανέλα το γαρύφαλλο το ξύσμα. Ανακατέψτε τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι και ρίξτε το και αυτό στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε τα υλικά με το μίξερ για 2 λεπτά. Αφήστε το μίξερ στην άκρη και ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι που έχετε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Πλάστε τα μελομακάρονα στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλετε και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα και στο φούρνο τον οποίο έχετε προθερμάνει και ψήστε τα 20 λεπτά περίπου στην μεσαία σκάλα πάνω κάτω μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε μια εικονίτσα ρίξτε το λάδι τη ζάχαρη τη κανέλα το γαρύφαλλο το ξύσμα. Ανακατέψτε τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι και ρίξτε το και αυτό στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε τα υλικά με το μίξερ για 2 λεπτά. Αφήστε το μίξερ στην άκρη και ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι που έχετε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Πλάστε τα μελομακάρονα στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλετε και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα και στο φούρνο τον οποίο έχετε προθερμάνει και ψήστε τα 20 λεπτά περίπου στην μεσαία σκάλα πάνω κάτω μέχρι να πάρουν χρώμα.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ
Θερμίδες 233
Πρωτεΐνες 23 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 31 γραμμάρια
Λίπος 10 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 1 γραμμάριοΜέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά. Το μέλι τη ζάχαρη το νερό τα ξυλαράκια κανέλας, πλύνετε ένα πορτοκάλι και βάλτε το και αυτό ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε με μία κουτάλα και μόλις βράσει καλά το σιρόπι αφαιρέστε το πορτοκάλι και τα ξυλαράκια και είναι έτοιμο. Βγάλτε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, περιχύσετε τα με το σιρόπι αφήστε τα 10 λεπτά να τραβήξουν, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και ρίξτε τους την καρυδόψιχα για να κολλήσει επάνω στο σιρόπι. Αν θέλετε ακόμα λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να μην σιροπιάσετε τα μελομακάρονα και να τα φάτε σαν μπισκότα! Ακόμα και έτσι έχουν τέλεια γεύση.
Θερμίδες 233
Πρωτεΐνες 23 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 31 γραμμάρια
Λίπος 10 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 1 γραμμάριοΜέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά. Το μέλι τη ζάχαρη το νερό τα ξυλαράκια κανέλας, πλύνετε ένα πορτοκάλι και βάλτε το και αυτό ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε με μία κουτάλα και μόλις βράσει καλά το σιρόπι αφαιρέστε το πορτοκάλι και τα ξυλαράκια και είναι έτοιμο. Βγάλτε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, περιχύσετε τα με το σιρόπι αφήστε τα 10 λεπτά να τραβήξουν, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και ρίξτε τους την καρυδόψιχα για να κολλήσει επάνω στο σιρόπι. Αν θέλετε ακόμα λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να μην σιροπιάσετε τα μελομακάρονα και να τα φάτε σαν μπισκότα! Ακόμα και έτσι έχουν τέλεια γεύση.