Ο ορός γάλακτος είναι πολύ υψηλή πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων. Για τους αθλητές και τις αυξημένες απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά την προστασία του μυϊκού τους ιστού, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί μια κλασική, δοκιμασμένη επιλογή.
Η καλή φήμη της ενισχύθηκε όταν μελετήθηκε και αναλύθηκε η σύνθεσή της.
Αυτό που την κάνει να υπερέχει, λοιπόν, φαίνεται να είναι τα λεγόμενα BCAA, δηλαδή τα τρία Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας (λευκίνη, βαλίνη και ισολευκίνη), που αποτελούν και τα κυριότερα συστατικά των πρωτεϊνών των μυών μας και θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, των αποθεμάτων του γλυκογόνου (σημαντική πηγή ενέργειας), αλλά και τη δημιουργία μυϊκής μάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αμινοξέα δεν μπορεί να τα παραγάγει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και οι αθλητές (ομάδα με αυξημένες απαιτήσεις) στρέφονται σε αντίστοιχα συμπληρώματα.
Όπως προκύπτει και από άλλες έρευνες, ουσιαστικά σε αυτά κρύβεται και η αυξημένη ικανότητα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος να βελτιώνει τις λειτουργίες του μεταβολισμού μας και να μειώνει το σωματικό λίπος σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως, για παράδειγμα, το βοδινό ή το κοτόπουλο.
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος χρησιμοποιείται επίσης ενάντια σε αλλεργίες, άσθμα, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και απώλεια βάρους, πρόληψη αλλεργιών σε βρέφη, καρκίνο τελικού σταδίου.
Είναι μια πηγή πρωτεΐνης που θα μπορούσε να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μιας δίαιτας, οπως επίσης να έχει θετική επιδράση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ορός γάλακτος είναι ένα παραπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής του τυριού.
Μετά την αποβουτύρωση του τυριού, παραμένει ένα υπόλειμμα το οποίο αποκαλείται πρωτόγαλα.
Μετά το εντατικό, πολλαπλό φιλτράρισμα του πρωτογάλακτος, δημιουργείται μία πολύ ξεχωριστή πρωτεΐνη: Ο ορός γάλακτος.
Ο ορός γάλακτος είναι απολύτως διαλυτός και έχει ιδιαίτερα υψηλή βιολογική αξία.
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Βιολογική) | Ιδιότητες: Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, ως συμπλήρωμα διατροφής, ως εναλλακτική λύση για το γάλα για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, για αντικατάσταση ή συμπλήρωση παρασκευάσματα για βρέφη με βάση το γάλα, καθώς και για την αποτροπή της απώλειας βάρους και την αύξηση της γλουταθειόνης (GSH) σε άτομα με HIV ασθένεια.