Οι πιο υγιεινοί τύποι λαδιού για να καταναλώσετε με το φαγητό σας
Υπάρχουν ορισμένοι τύποι λαδιού, η κατανάλωση των οποίων ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία. Κάποιοι από αυτούς είναι ευρέως γνωστοί, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, ενώ άλλοι είναι λιγότερο διαδεδομένοι. Σε κάθε περίπτωση, η διατροφική αξία όλων είναι σπουδαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας τους σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Διαβάστε τις προτάσεις που ακολουθούν για να συμπεριλάβετε εύκολα στη διατροφή σας αυτά τα ωφέλιμα έλαια.
Το ελαιόλαδο αναδεικνύεται ως μία εκ των σημαντικότερων τροφών της μεσογειακής διατροφής. Ένα από τα κύρια συστατικά του, οι πολυφαινόλες λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στην αυξημένη χοληστερίνη, μέσω της δημιουργίας συγκεκριμένων αντισωμάτων που βοηθούν στην καταπολέμησή της. Επιπλέον, το ελαιόλαδο συνιστά εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του συμβάλλουν στη μείωση της στένωσης των αρτηριών, φροντίζοντας για τη σωστή λειτουργία τους. Επωφεληθείτε, επομένως, από την απαλή του γεύση για να το προσθέσετε στην πλειοψηφία των φαγητών σας και να κερδίσετε έναν σύμμαχο υγείας.
Το λάδι αβοκάντο, όπως και το ελαιόλαδο, εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση σε Ω-3 λιπαρά οξέα και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία διατηρούν τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Το στοιχείο, ωστόσο, το οποίο αναδεικνύει τον τύπο αυτό λαδιού σε εξαιρετική επιλογή είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ, καθώς παρέχει στον οργανισμό προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπόλοιπη σύστασή του συμβάλλει, επίσης, στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό, βοηθά στην καλή όραση και επιβραδύνει την εμφάνιση γήρατος. Απολαύστε τη γεύση του και τις μαγικές του ιδιότητες σε κάθε κουταλιά που προσθέτετε στο φαγητό σας.
Το σησαμέλαιο συνιστά έναν ακόμη, τύπο λαδιού, η συμβολή του οποίου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ‘καλά’, ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) που βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ μαζί με τη σησαμίνη που περιέχει συμβάλλει στη μειωμένη χοληστερίνη και μειώνει το ρίσκο εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου. Παράλληλα, παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία, ενώ η συνεισφορά του στην ενυδάτωση του δέρματος είναι εξίσου σημαντική.
Το καρυδέλαιο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής του σε Α – λινολενικό οξύ, ενός Ω-3 λιπαρού οξέος, αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο για την προστασία της καρδιάς από σχετικές παθήσεις. Αποτελεί, ακόμη, τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό, καθώς είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τα κύτταρα. Η κατανάλωσή του βοηθά, επίσης, στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης στα όρια του φυσιολογικού, ενώ, λόγω της γεύσης του, ταιριάζει πολύ σε συνταγές για επιδόρπια.
Ο λιγότερο δημοφιλής τύπος λαδιού μεταξύ της κατηγορίας, το σταφυλοκουκουτσέλαιο παρουσιάζει ομοιότητες με το ελαιόλαδο, αλλά υπερισχύει από αυτό ως προς ένα βασικό χαρακτηριστικό. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση λινολενικού οξέος, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στο μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η συγκέντρωση αυτή μεταφράζεται σε 80% περιεκτικότητα. Επιπλέον, διαθέτει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όλα ανεξαιρέτως πολύτιμα για την καλή υγεία του οργανισμού.
Τα οφέλη που έχει το αμυγδαλέλαιο στον οργανισμό είναι εξαιρετικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στο μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σε Ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Τέλος, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.