Αν το φτιάξετε στο σπίτι, θυμηθείτε να αφήσετε τα μπαχαρικά για μία ώρα τουλάχιστον, μέσα στο κρασί και μετά να ξαναζεστάνετε το μίγμα, για να «ποτίσει» με όλα τα αρώματα.
Το κρασί σερβίρεται, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, σε κεραμικά ή πυρίμαχα φλιτζάνια, όπως κι ο καφές. Αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα όμως, αυτό είναι λογικό, αφού το κρασί σερβίρεται ζεστό και τα κρυστάλλινα ή γυάλινα σκεύη δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα. Στις σκανδιναβικές χώρες, σερβίρεται συνήθως, σε χαμηλό φλιτζάνι με πιατάκι και μέσα προστίθενται σταφίδες και φλούδες αμύγδαλα, ενώ συνοδεύεται με μπισκότα ginger.
Συστατικά:
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
Ένα ξυλάκι κανέλα
7-8 γαρίφαλα
Ξύσμα μισού λεμονιού
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι (ή και παραπάνω αν προτιμάτε)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά ρούμι, brandy ή vodka, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού του κρασιού (60-70 βαθμούς) και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, μην βράσει το μίγμα γιατί θα εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Αφού ζεσταθεί το μίγμα, στραγγίζετε αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ποτό κατά προτίμηση, σε κεραμικές κούπες.